14.8.11

Pelerinaj la Manastiri din Dobrogea de Nord - judetul Tulcea

Propunere de pelerinaj 


Cred ca majoritatea dintre noi au auzit, macar asa in treacat de manastirile Cocos, Saon si Celic-Dere. Sunt cele mai mari, dezvoltate, vechi si mediatizate manastiri din judetul Tulcea. S-a vorbit si inca se vorbeste de “triunghiul manastirilor din Dobrogea”. Cele trei, au devenit embleme ale pelerinajului monahal in judet, fiind vizitate in permanenta atat de turistii simpli cat si de cei ce cauta a se linisti sufleteste, a se reculege. Insa multi dintre noi nu cunosc faptul ca pe langa aceste trei asezaminte monahale exista si altele ce merita sa fie vizitate si ajutate prin contributiile noastre sa se dezvolte. In total sunt 14 manastiri in judetul Tulcea, 

 Manastirea Celic Dere
  • Manastirea celic Dere

    Situata la 30 km de municipiul Tulcea, intre satele Posta si Telita, pe valea Cilicului, a fost construita catre mijlocul secolului al XIX-lea ca manastire de maici.

     Manastirea Cocos
    Manastirea Cocos - jud Tulcea
    Manastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o distanta de aproximativ 6 km de comuna Niculitel.

    Asezamantul  de rugaciune este intemeiat in anul 1833 de catre trei calugari romani, Visarion, Gherontie si Isaia, veniti de la Manastirea Neamt, calugari ce cumpara pamantul de langa dealul Cocosului si incep sa construiasca cu incuviintarea organelor administrative locale musulmane, locul de rugaciune si adaposturile.



      video clip - Manastirea Cocos


    In biserica sunt depuse la loc de cinste Moastele a patru martiri intru Hristos - Zotic, Attal, Kamasie si Filip, cel mai probabil apartinand anilor 303 - 304 - marea persecutie a lui Diocletian, descoperite in anul 1971 in comuna Niculitel.

    Manastirea Saon

    Manastirea Saon
    Acest sfant asezamant a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici din chirpici cateva chilii si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
     Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos, Galati. Pentru o mai buna randuiala in viata manastirilor, Episcopul Iosif Gheorghian a stramutat la Saon si pe ceilalti calugari care se mai aflau la schitul Celicul de Jos. O data cu acesta, Schitul Saon s-a separat cu totul de Manastirea Celic-Dere, devenind de sine statator.

    Manastirea Valea Teilor

    Manastirea Valea Teilor

    Situata la 4 km de comuna Valea Teilor, inspre Niculitel intr-un peisaj absolut fantastic, acest asezamant de calugari incepe sa se contureze din anul 2007.


    Piatra de temelie a manastirii a fost pusa in anul 2007, cand la 5 decembrie, sub binecuvantarea Inalt prea sfintitului Dr.Teodosie al Tomisului s-a sfintit locul.

    Manastirea poarta hramul Izvorul Tamaduirii si prin venirea in noua eparhie a Tulcei a Prea sfintitului Visarion Baltat, in cadrul unei slujbe a pus si hramul Paraclisului Sfintii 40 de Mucenici. In imediata vecinatate se afla un izvor cunoscut de catre localnici ca avand puteri miraculoase.

    Manastirea Vovidenia

    Manastirea Vovidenia jud Tulcea
    Manastirea de maici Vovidenia, manastire de maici de rit vechi, se afla in comuna Slava Cercheza, judetul Tulcea.

    Aceasta manastire isi are originile inca din secolul XVII, cand calugarii rusi veniti aici dupa ruptura produsa in biserica rusa in timpul patriarhului Nikon, ridica un mic schit cu chilii de lemn si o biserica mica de lemn. Calugarii se retrag in zona impadurita, unde construiesc o alta biserica, tot din lemn, pe locul unde se afla acum Manastirea Uspenia.

    In manastire sunt doua biserici : biserica mare cu hramul Intrarea Maicii Domnului si biserica mica (de iarna) cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani.



    Video clip 


    Avand in vedere ca programul pelerinajului nu se adreseaza unui numar fix de persoane si poate fi foarte flexibil, pentru a va calcula pretul acestei excursii va rog trimiteti mail la:
    excursiipelerinaje@gmail.com  pentru a va inscrie pe lista de participare pelerinaj 

    Avand in vedere ca urmeaza sa intram in biserici va rog sa va imbracati adecvat, pantaloni lungi (sau fuste mai lungi si fara decolteuri prea generoase la femei).

Un comentariu:

  1. Părinţii nu le-ar putea face copiilor lor un bine mai mare,şi nu le-ar da o zestre mai bună ca atmosfera de dragoste din sânul familiei. Vizitati manastirile din pelerinaje veti dobandi o mare zestre

    RăspundețiȘtergere

Lasati un mesaj aici

Un singur duhovnic

 Un singur duhovnic am găsit in viața mea, care a avut puterea să primească cu iubire pe tot omul, indiferent de ce făcuse și acesta a fost ...