Manastiri

Manastirea Caraiman 

Hram: inaltarea Sfintei Cruci, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului
Acces: se afla in apropierea hotelului Silva din Busteni (Bucuresti 131 km si Brasov 30 km, pe DN 1/E 60); se poate ajunge fie cu masina, fie pe poteca 400 m de la hotelul Silva.
Staret: Ierom. Gherontie Puiu;

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman este una dintre cele mai noi vetre monahale din Arhiepiscopia Bucurestilor. Inceputurile manastirii s-au facut in anul 1998, cand PF Teoctist a binecuvantat pe ieromonahul Gherontie Puiu sa ridice aici un schit de lemn. Biserica de lemn este sfintita in anul 2001. S-a mai ridicat si un agheasmatar, o serie de chilii modeste. Hramul bisericutei este Adormirea Maicii Domnului. In anul 2008 schitul este numit manastire. Astazi este aproape terminata o masiva biserica de zid, cu hramul INALTAREA SFINTEI CRUCI.

Manastirea Dejani

Manastirea Dejani

Hram: Acoperamantul Maicii Domnului; Schimbarea la Fata (paraclis)
Acces: DE68 pe ruta Brasov-Fagaras, apoi se continua spre Recea si se urmaaza indicatorul 8-9 km. 16 km S de Fagaras
Staret: Ierom. Varlaam Nichifor;
Adresa: sat Dejani, com. Recea, 507182, jud. Brasov

Manastirea Dejani a fost reinfiintata in 1990 pe locul unui vechi asezamant monahal, distrus in 1761. Manastirea Dejani cuprinde o biserica de lemn in stil moldovenesc, un monumental turn-clopotnita,  un paraclis de piatra si caramida si un complex de chilii in stil brancovenesc. De la vechea manastire se pastreaza o icoana de lemn a Sfantului Nicolae, un clopot, precum si fantana.

Manastirea Bucium

Manastirea Bucium


Hram: Schimbarea la Fata a Domnului
Acces: DE68 pe ruta Brasov-Fagaras. La iesirea din Persani se urmareste indicatorul spre manastire;
Staret: ierom. Cleopa Negru
Manastirea Bucium a fost reinfiintata in anul 1990 pe locul unui mai vechi asezamant monahal atestat in 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow.   Ansamblul cuprinde o biserica in stil bizantin precum si o troita, construita pe locul vechii biserici.

Schitul Sinca Noua
    Schitul Sinca Noua
    Hram: Duminica Tuturor Sfintilor
  • Acces: din Brasov (39 km) pe DN73A pe ruta Rasnov-Zarnesti-Sercaia
    Egumen: protos. Matei Bilauca;
    Moaste: Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina;
    Schitul Sinca Noua a fost infiintat in anul 2009, prin osteneala obstii si contributia satenilor, pe locul unei mai vechi vetre monahale. Sapaturile arheologice au scos la iveala zidurile bisericii fostei manastiri, datata in secolele XVII-XVIII.

    Schitul Sinca Veche

  • Schitul Sinca Veche

  • Hram: Nasterea Maicii Domnului, Sfantul Ierarh Nectarie (paraclis)
    Acces: DE68 pe ruta Brasov-Sercaia, apoi DN73A pe ruta Sercaia-Sinca Veche (58 km din Brasov)
    ;

    Schitul Sinca Veche a fost infiintat in anul 2006 in apropiere pesterii cu doua bisericute rupestre, datate in secolele al XIV-lea-al XV-lea. Complexul monahal cuprinde casa calugarilor, cu cinci chilii, trapeza si un paraclis inchinat Sfantului Nectarie de Eghina.  Din mai 2009 schitul adaposteste o obste de maici.

    Manastirea Viforata
     Manastirea Viforata, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa, judetul Dambovita, este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea. Prima atestare documentara a manastirii Viforata dateaza din anul 1530, odata cu inaltarea ei de catre Vlad Voda al V-lea. Din cauza prezentei trupelor lui In vara anului 1611 Gabriel Bathory, principele Transilvaniei (1608-1613), constructia manastirii Viforata este afectata. 

     Manastirea Robaia
     Manastirea Robaia se afla pe locul unui vechi schit, ridicat in mijlocul padurii, in vrema in care inca se mai luau robi de prin sate. Manastirea Robaia este mentionata intr-un hrisov din anul 1593, de catre Alexandru cel Rau. Biserica de lemn a fost ridicata de Banul Armega. In anul 1644, pe locul acesteia se va ridica o biserica de caramida, de catre Sava Sufarul si sotia lui, Livera. Sfantul Sofronie de la Cioara a fost egumen al acestei manastiri intre anii 1764-1766. Aici adoarme in Domnul renumitul zugrav Parvu Mutu (+1735), calugarit cu numele Pafnutie.

     Manastirea Curtea de Arges
     Manastirea Curtea de Arges a fost inaltata de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Este distrusa in anul 1611 de armatele lui Gabriel Bathory si restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654, considera biserica Manastirii Curtea de Arges "una din minunile lumii". In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada, sediu al Episcopiei Argesului.
     
    Manastirea Cartisoara
     Manastirea Cartisoara a luat fiinta in anul 1991, cu binecuvantarea IPS Antonie Plamadeala, pe locul unui vechi schit atestat in jurul anului 1400. Vechiul lacas de cult de la Cartisoara a fost distrus de generalul Bukow in 1761. Biserica manstirii Cartisoara s-a construit intre anii 2000 si 2003. In manastirea Cartisoara exista un atelier de icoane si unul de broderie bisericeasca.

    Manastirea Sfantul Proroc Ilie
    Manastirea Sfantul Proroc Ilie este ctitorita de IPS Calinic al Argesului si Muscelului. Manastirea a fost infiintata in anul 1995.
    Schitul Schimbarea la Fata, aflat la Cota 2000, pe drumul Transfagarasan a fost infiintat la data de 1 decembrie 1998. Schitul se afla in purtarea de grija a celor din Manastirea Sfantul Proroc Ilie, Paltinul.

    Manastirea Jercalai



    Hram: Sfanta Maria, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica veche), Sfantul Ilie, Sfantul Nicolae, Nasterea Sfantului loan Botezatorul (biserica noua)
    Acces: din Bucuresti pe DN 1/E 60 pana la Ploiesti (centura de est), 65 km; apoi spre E, pe DN 1B pana la Albesti-Paleologu, 14 km; DJ 102C, DJ 102E spre N inca 9 km pana la manastire;
    Staret: arhim. Cleopa Florescu;

    Biserica de lemn a Manastirii Jercalai a fost construita in 1731. In anul 1932 a fost stramutata la Castelul Bran, ca paraclis regal. La inceputul anului 1956, biserica  a fost mutata la Schitul Cricov din Prahova, a carui biserica de zid se ruinase. Va fi sfintita pe data de 8 noiembrie 1956 de catre episcopul Teoctist (viitorul Patriarh al Romaniei)- In ultimii ani s-a inaltat o biserica de zid.

    Manastirea Sfintii Voievozi, Slobozia



    Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
    Acces: este situata in orasul Slobozia, pe DN 2A Bucuresti-Constanta (la iesrea din Slobozia spre Constanta)
    Staret: exarh protos. Rafael Mat

    Manastirea Sfintii Voievozi este cea mai veche manastire din estul Munteniei, pastrata pana in zilele noastre. Manastirea Sfintii Voievozi - Slobozia a fost ridicata in anul 1618 de catre postelnicul lanache Caragea. Biserica acesteia va fi refacuta in 1634, dupa o invazie a tatarilor, de catre domnitorul Matei Basarab. Distrusa de un cutremur in 1838, Manastirea Sfintii Voievozi va fi rezidita din temelii sub egumenia lui Gavriil de Smirna, in anii 1840-1842.

    Manastirea Hagieni



    Hram: Sfantul Mare Ierarh Nicolae, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir (paraclisul)
    Acces: din DN 2A/E 60 Bucuresti-Slobozia-Tandarei-Constanta, la km 112, ramificatie spre S 3 km, drum pietruit. Din Slobozia pana la ramificatie 32 km; din Tandarei, 7,2 km.
    Staret: exarh protos. Rafael Mat;

    Manastirea Hagieni a fost infiintata in anul 2001, la initiativa si cu binecuvantarea Preasfintitului Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor. Manastirea Hagieni se afla pozitionat geografic la aproximativ 3 km de drumul national E85 care leaga municipiul Slobozia de Harsova si Constanta.
    O biserica de lemn este pomenita aici in secolul al XVII-lea, fiind reparata si innoita apoi de comunitate. In locul vechiului lacas de lemn a fost ridicata de catre credinciosi, intre anii 1881-1892, o biserica de zid cu hramul Sfantului Nicolae. Sfantul lacas a primit ca patron spiritual pe Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.

    Manastirea Cocos jud Tulcea
     
    Manastirea Cocos se afla la 6 kilometri distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri vest de orasul Tulcea. Manastirea este condusa de o obste de calugari, avand drept hramuri Pogorarea Sfantului Duh (biserica mare) si Sfantul Ierarh Nicolae (paraclisul).

    Manastirea Cocos
    Manastirea Cocos

    Manastirea este asezata intr-un loc retras, la poalele unui deal invaluit in mireasma padurilor de tei. Odata, demult, de pe acest deal s-a auzit intr-o noapte cantecul unui cocos salbatic insotit de o bataie de toaca. Calugarii spun ca acest cantec se mai aude si astazi, uneori.

    La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla, moastele sfintilor martiri Zotic, Atal, Camasie si Filip, ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie.

    Manastirea Cocos

    Manastirea Valea Teilor



    Hram: Izvorul Tamaduirii, Sfintii 40 de Mucenici, Sfintii Cuviosi Arsenie si Teodosie
    Acces: din Tulcea, pe DN 22, spre V, 28 km pana la intersectia spre Niculitel, apoi DJ 229, trecand prin Niculitel, inca 10 km spre S pana la Manastirea Valea Teilor. Drum forestier din soseaua ce leaga Valea Teilor de Niculitel. Din Braila, trecand Dunarea cu bacul, apoi pe DN22, DJ229, 72 de km
    Staret: ierom. Dionisie Negrut;
    Cazare: 8 locuri

    Manastirea Valea Teilor a luat fiinta in 2007. Manastirea Valea teilor este situata intr-o poiana inconjurata de paduri. Exista doar un singur corp de cladire, ce are la parter un paraclis, iar la etaj chiliile si cateva camere de oaspeti.

    Manastirea Saon



    Hram: Inaltarea Domnuiui, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (biserica veche), Acoperamantul Maicii Domnului (biserica noua)
    Acces: DN 22,15 km SE de Isaccea si 24 km V de Tulcea; din DN 22, intre localitatile Samova si Niculitel, indicator spre N, 2,5 km pana la manastire
    Stareta: stavrofora Adriana Merlusca;
    Cazare: 20 locuri

    Manastirea Saon a luat fiinta in anul 1846, prin venirea unor calugari de la Celic Dere. La 1 septembrie 1909, episcopul Nifon a pus temelia bisericii cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. In urma Decretului 410/1959, manastirea este desfiintata, fiind reinfiintata in 1972 ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos. In 1990 a redevenit manastire de sine statatoare. Biserica veche, paraclisul si clopotnita se pastreaza pana astazi, fiind renovate in mai multe randuri.

    Manastirea Sambata Noua


    obste in formare
    Hram: Sfintii Martiri Brancoveni

    Acces: DN 22 E87, din Constanta spre N pana la intersectia Ceamurlia de Sus (74 km), apoi spre V, pe DJ222 si DJ 222B inca 28 km. 

    Sambata Noua este situata in apropiere de satele Topolog si Cerbu
    Manastirea Sambata Noua, cu hramul Sfintii Martiri Brancoveni, se afla in curs de constructie. Zamfir Dumitru, stranepot al lui Badea Cartan, impreuna cu alti membri din familia acestuia au donat suprafata de 6 ha teren, pe care urmeaza sa se ridice manastirea.

    Schitul Topolog



    Hram: Inaltarea Sfintei Cruci, Sfantul Vasile cel Mare
    Acces: 49 km SV de Tulcea (acces pe DN 22A). Din Harsova, pe DN 22A spre NV, 54 km pana la manastire, situata in zona Vraja a padurii com. Topolog;
    Egumena: monahia Paraschiva Valcu;

    Schitul Topolog este ctitorit de parintele Vasile Valcu, paroh al Bisericii Sfantul Dumitru din Topolog. Schitul a fost zidit intre anii 2001 - 2002, pe un teren apartinand familiei preotului. Biserica schitului a fost sfintita in 2002, de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

    Manastirea Codru


     obste in formare
    Hram: Inaltarea Sfintei Cruci; Adormirea Maicii Domnului (paraclisul)
    Acces: 47 km SV de Tulcea (acces pe DN22A), intre localitatile Ciucurova si Topolog, la cca 1 km de popasul Izvorul Cerbului si 3,5 km NV de Ciucurova. Din Harsova, pe DN 22A spre NV, 57 km pana la manastire
    Staret: ierom. Ignatie Luca;
    Manastirea Codru a fost intemeiata la 8 septembrie 2000. In perioada 2000-2006 au fost executate: imprejmuirea terenului, un corp de chilii si o bucatarie de vara. S-au realizat, de asemenea, un Drum al Crucii si o Golgota pe panta dealului din apropiere, cuprinzand 14 statii, din care noua paraclise de forma hexagonala cu trei pereti ziditi si trei pereti vitrati, acoperis dublu etajat, si cinci paraclise (cinci statii) in corpul din varful pantei, unde pe un panou au fost pictate Invierea si Inaltarea Domnului.

    Manastirea Crucea



    Hram: Izvorul Tamaduirii, Sfanta Teodora de la Sihla
    Acces: DN2A /E60,55 km NV de Constanta (pana in localitatea Crucea). Manastirea se afla situata la 4 km de sat;
    Stareta: stavrofora Teodora Tabaranu;

    Manastirea Crucea a luat fiinta pe data de 1 iulie 2005, constructia bisericii incepand in luna august a aceluiasi an. Ridicat din lemn, in stil maramuresean, lacasul de cult a fost finalizat inca din anul 2007. Manastirea se afla la 4 km. de soseaua Constanta – Harsova si este amplasata in vecinatatea unui izvor tamaduitor, care a si dat hramul cel mare al manastirii „Izvorul Tamaduirii".

    Catedrala Arhiepiscopala Constanta



    Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel
    Staret: protos. Maxim Vlad

    Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost zidita in anii 1883-1885, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa Andre Dore.
    Catedrala adaposteste moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte).

    Catedrala are statut de manastire din anul 2002.

    Manastirea Techirghiol



    Hram: Adormirea Maicii Domnului
    Acces: 15 km S de Constanta, 2 km V de Eforie Nord. DN 39/E87 Constanta - Agigea, apoi DN 38 spre SV pana la Techirghiol;
    Stareta: stavrofora Semfora Gafton

    Manastirea Techirghiol, din statiunea balneara Techirghiol, isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. In 1951 PF Justinian va aduce in noul asezamant o  biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care o resfinteste pe 15 august 1951. In 1995 schitul devine manastire. In octombrie 2000 PF Teoctist pune piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici de zid. Este metoc al Arhiepiescopiei Bucurestilor.

    Manastirea Sfanta Elena de la Mare




    Hram: Sfintii imparati Constantin si Elena
    Acces: DN 39,28 km S de Constanta, 3 km V de Eforie
    Stareta: monahia Cipriana Negoescu;

    Manastirea Sfanta Elena a luat fiinta pe un teren donat de Elena, mama regelui Mihai in anul 1921. In anul 1930,  maicile au fost inlocuite cu calugari. Dupa Decretul 410/1959, manastirea a fost inchisa si a fost reinfiintata in 1990. Pe 14 mai 1996 s-a sfintit locul pentru ridicarea noului locas de catre IPS Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, iar in 1998 a avut loc tarnosirea bisericii cu hramul Sf. imparati Constantin si Elena.

Un singur duhovnic

 Un singur duhovnic am găsit in viața mea, care a avut puterea să primească cu iubire pe tot omul, indiferent de ce făcuse și acesta a fost ...